[...] pomarańczowa, która nazywana jest także fałszywą kurką. Kurek, w przeciwieństwie do innych grzybów, nie powinno się suszyć. Tracą wówczas większość swojego wspaniałego smaku. Natomiast ich smakiem możemy się cieszyć cały rok, gdyż można je mrozić. Zanim zamrozimy kurki, najlepiej najpierw je ugotować, wtedy zatrzymają maksimum swojego smaku [...]
W dzisiejszym świecie pełnym gotowych produktów spożywczych umiejętność czytania etykiet żywności staje się coraz bardziej istotna. Etykiety to nie tylko informacje na temat zawartości kalorii czy składników odżywczych, ale także kluczowe źródło informacji o jakości i bezpieczeństwie produktów. Podsumowanie Czytanie etykiet żywności to kluczowy [...]
[...] się ją, niewiele wiedząc na jej temat. Jeśli jesteśmy przekonani do pieczenia swojego chleba, warto również wkomponować w niego nasiona chia. Wzbogacą jego wartość, ale i smak, nadając ciekawego aromatu. Ponadto nasiona te mogą być dodatkiem do sałatek warzywnych czy owocowych, ale też do różnych półmisków z kaszami, ziemniakami czy ryżem. [...]
Budowanie masy mięśniowej jest procesem złożonym, który wymaga szereg działań dietetycznych, ale i nie tylko. Wiadomym czynnikiem jest odpowiednia dieta, która koniecznie musi być zasobna w proteiny. Jednak oprócz samych białek ważne jest również to, jak trenujesz oraz ile czasu spędzasz na odpoczynku i regeneracji. Ile koncentratu białka na [...]
[...] Kluczem do udanej receptury na kulki jest dobre spoiwo, którym mogą być daktyle. Do posiekanych suszonych daktyli dodaj nasiona chia, zmielone orzechy i oczywiście ulubiony smak odżywki białkowej. Uformuj kulki i odstaw na 3 godziny do lodówki. Białkowy sos Czy próbowaliście kiedyś wymieszać porcję odżywki białkowej z małą (ok. 50 ml) ilością [...]
[...] g błonnika 0,06 g soli Plusy: produkt posiada certyfikat ekologiczny, nie posiada dodatku cukru (słodzony jest zagęszczonym sokiem jabłkowym), a mimo to jest bardzo dobry w smaku, odpowiednia konsystencja, po otwarciu ładnie pachnie. Minusy: wysoka cena, produkt nie jest ogólnodostępny. Wniosek Jak widać, można spotkać dżemy dość dobrej jakości, [...]
[...] jednak by zawsze dokładnie umyć jabłko zanim je zjesz. Na skórce kryć może się wiele zanieczyszczeń, jak również pestycydów. Grejpfruty Jeśli nie przekonuje cię gorzkawy smak grejpfruta, z pewnością przekona cię do niego bogactwo wartości odżywczych, jakie kryje w sobie ten owoc. Już połowa grejpfruta pokrywa dzienne zapotrzebowanie na [...]
[...] Maroka oraz Algierii. W dzikiej formie występuje na Półwyspie Apenińskim oraz Bałkańskim. Obecnie uprawia się ją praktycznie na całym świecie i docenia się jej walory smakowe oraz to, że dobroczynnie działa na nasz organizm. Pietruszka pojawiła się w polskich kuchniach dopiero w XVI wieku. Dziś natomiast mamy do niej dostęp nieograniczony. [...]
Choć tak go postrzegamy, smak nie jest w rzeczywistości zmysłem, którego zadanie polega jedynie na dostarczaniu nam wyrafinowanych doznań. Jak każdy zmysł, również smak ułatwia człowiekowi przetrwanie w jego zewnętrznym środowisku. Z jednej strony ostrzega nas przed toksycznymi składnikami żywności, z drugiej zaś wskazuje na obecność w pokarmie [...]
[...] 1993 roku, a aktualnie jest ich już w kraju ponad 200. Ta restauracja jest jedną z najlepszych fastfoodów jeżeli chodzi o cheat meal. Ich główną dewizą są kurczaki, których smak jest niemożliwy do podrobienia. Lecz jeśli mamy ochotę skusić się na coś bardziej kalorycznego, z bułką lub tortillą, to najlepszym rozwiązaniem będzie Qurrito (648 [...]
[...] owoc, czy warzywo? Podsumowanie Czy pomidor to owoc? Tak, pomidor jest owocem, ale traktowany jest częściej jako warzywo z powodu niższej kaloryczności i mniej słodkiego smaku. Stanowi cenne źródło witaminy C i przeciwutleniaczy. Ma bardzo niską kaloryczność, dzięki czemu mogą je jeść także osoby będące na diecie. Pomidory dostępne są w [...]
Jedzenie większej ilości warzyw to podstawowe zalecenie, jeśli chcemy się lepiej odżywiać i zapewnić sobie więcej witamin i minerałów. Nie da się ukryć, że są one źródłem wielu wspaniałych składników odżywczych, a przy okazji mają stosunkowo niewiele kalorii. Podsumowanie Chcąc zwiększyć spożycie warzyw, nie musisz jeść samych sałatek — no, [...]
[...] jest fakt, że jest ona po prostu smaczna, słodka i nadaje się jako element deserów dietetycznych, jak i sama w sobie potrafi być "nagrodą" dla naszego mózgu. Słodki, owocowy smak lub mleczny typu czekolada, wanilia, dostarczą wrażeń smakowych, których na redukcji jesteśmy mocno spragnieni. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby z pomocą białka [...]
[...] spośród dwóch zestawów: Dziki Chicken z sosem słodko-kwaśnym z ryżem, Dziki Chicken z sosem śródziemnomorskim z kaszą bulgur i warzywami. Oba dania zapowiadają się bardzo smakowicie, przekonują składem oraz wartościami odżywczymi. Dzięki takim gotowym posiłkom mamy możliwość wykorzystania naszego czasu w inny, bardziej atrakcyjny dla nas [...]
Pistacje to jedne z najsmaczniejszych orzechów! Mimo tego, że pistacje kupimy niemalże w każdym sklepie, nie są to orzechy cieszące się ogromną popularnością. Czego nie wiesz o pistacjach? I dlaczego warto włączyć je do diety? Wybieraj pistacje bez soli Na rynku dostępne są zarówno pistacje w łupinach, jak i bez, jak również pistacje naturalne [...]
[...] do makaronu z sosem to kolejny prosty sposób na włączenie większej ilości białka do diety. Już jedna mała filiżanka soczewicy zawiera ok. 20 g białka. Soczewica ma łagodny smak i świetnie sprawdzi się jako dodatek do zup, sosów, mięsa czy zapiekanek. Rośliny strączkowe są również bogate w witaminy i minerały takie jak witamina C, kwas foliowy i [...]
[...] niewłaściwe, możemy wręcz bardziej sobie zaszkodzić niż pomóc. Dlatego też warto przeanalizować te dostępne na rynku, pod względem składu, ceny, dostępności i ewentualnego smaku, po to, aby wybrać tę, która będzie dla nas najlepszym wyborem. Muszyna Skarb Życia 1,5l Woda o bardzo dobrej dostępności w większości sklepów. Powszechnie dostępna w [...]
[...] z naszego organizmu Suszone owoce goji mają ok. 370 kcal na 100 g. Jak wykorzystać jagody goji w kuchni? Suszone jagody wyglądem przypominają rodzynki czy żurawinę, ich smak można określić jako lekko słodki z delikatną nutką pikanterii. W tradycyjnej, chińskiej kulturze jagody te spożywane były na surowo, zazwyczaj dodawało się je do [...]
[...] odżywienie kosmków jelitowych. Jest dość często zalecany w problemach z tzw. szczelnością jelit. Smak kolagenu Wysokiej jakości kolagen będzie charakteryzował się brakiem smaku i zapachu. Będziecie czuć delikatny proszek na języku, który pod wpływem wody będzie robił się kleisty. Aromatyzowane wersje kolagenu w niczym nie [...]